Hoofdcontent

Gehandicaptensport tijdens Nationale Sportweek Doesburg

Vorige week vond de Nationale Sportweek plaats met als thema ‘Sport doet iets met je’. Deelnemers konden tijdens deze tien dagen ervaren dat sport voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, toegankelijk is. Dat sport toegankelijk is voor iedereen, laat ook zeker de gehandicaptensport zien. Inwoners met een lichamelijke, verstandelijke of andere beperking kunnen bij verschillende sportaanbieders in de omgeving terecht. Ook Doesburg Beweegt besteedde hier tijdens de Nationale Sportweek aandacht aan middels verschillende activiteiten.

 

Sportaanbieders toegankelijk maken voor inwoners met auditieve beperking

Sport moet ook toegankelijk zijn voor inwoners met een auditieve beperking, oftewel slechthorende of dove mensen. Want hoe fijn is het, als de nieuwe sportleraar spontaan “goedemorgen” in gebarentaal zegt als een doof persoon voor het eerst komt binnenlopen. Uniek Sporten regio Arnhem, onderdeel van Doesburg Beweegt, heeft dan ook alle aangesloten sportaanbieders, informatie gestuurd over communiceren met deze doelgroep. Een paar handvaten die ervoor kunnen zorgen dat ook deze (toekomstige) sporters zich welkom voelen bij binnenkomst.

 

Kennis maken met sport tijdens rolstoeltraining

Op 13 september is een groep enthousiaste mensen uit de brede regio Arnhem met een training rolstoelvaardigheid van start gegaan. Tijdens deze trainingen wordt er samen volop geoefend om optimaal gebruik te maken van je ADL-rolstoel en/of sportrolstoel. Tijdens de tweede training, die in de Nationale Sportweek viel, werd er voor het eerst kennisgemaakt met een rolstoelsport. Zo vond er een leuke en informatieve clinic handbiken plaats, op het buiten terrein van Klimmendaal. Hanbikevereniging Bocht18 zorgde ervoor dat de deelnemers kennis konden maken met handbiken en deze konden uitproberen.  

 

Met een visuele beperking sporten door persoonlijke aandacht

Ook Sportstudio SPA uit Doesburg laat zien dat sporten toegankelijk voor iedereen. Bij deze Sportstudio kan je terecht voor persoonlijke aandacht. Hierdoor kan iemand met een visuele beperking prima meedoen met de reguliere pilates lessen. De sportaanbieder kijkt samen met de sporters naar de mogelijkheden, en niet naar de onmogelijkheden. Dat is een mooi voorbeeld van sport toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht handicap of beperking. Zo’n goed voorbeeld zelfs, dat dit beeld gebruikt wordt voor de promotie film van Uniek Sporten regio Arnhem!