Rechten
Vrijwilligerscontract
Het klinkt gelijk erg serieus: ‘rechten’, maar je mag er als vrijwilliger vanuit gaan dat er rekening gehouden wordt met jouw belangen. Bij het aangaan van vrijwilligerswerk mag je van de organisatie waar je aan de slag gaat een vrijwilligerscontract vragen. Actief in Doesburg heeft daar een voorbeeld van. Daarin staan je taken beschreven en de tijd die je beschikbaar stelt. Er wordt vermeld op welke vergoedingen je recht kan hebben en over het verzekerd zijn bij schade. Er staat ook in wat te doen als er verschil van mening ontstaat over de werkzaamheden of de bejegening.
Verzekering
Het spreekt voor zich dat je WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd bent. Ook de organisatie waarvoor je actief bent, is verzekerd. De organisatie moet WA verzekerd zijn en als er sprake is van bestuurswerk is het raadzaam een bestuursaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
De gemeente Doesburg heeft ook een verzekering afgesloten voor schade die kan ontstaan bij het vrijwilligerswerk. De organisatie waarvoor je actief bent moet bekend zijn bij de gemeente. Bij schade gaan verzekeringsmaatschappijen kijken wie voor (wel deel van) de schade verantwoordelijk is.
Begeleiding
Je kan als vrijwilliger behoefte hebben aan een gesprek over de aanpak van je taken of van de tijd die je kwijt bent of van de hectiek. Meestal is er binnen je organisatie iemand bij wie je je vragen en opmerkingen kwijt kan, maar als dat niet zo is, dan kan er via Actief in Doesburg een afspraak worden gemaakt om samen naar de problematiek te kijken. Is er behoefte aan meer ondersteuning, dan kan een coachingstraject worden aangevraagd.
Vrijwilligersvergoeding
Vrijwilligerswerk is natuurlijk onbetaald. De meeste organisaties hebben wel een onkostenregeling voor het werk dat vervoer en digitaal overleg vraagt. Veel organisaties zijn in staat om jaarlijks een kleine attentie te geven. Als er een (onkosten)vergoeding in geld wordt gegeven, kan dat op gespannen voet staan met een uitkering of de belastingen. Het is goed te weten dat daar een vrijstelling in zit. Als je (in 2024) 10 maanden een vergoeding krijgt van maximaal € 210, met een maximum van € 2100 per jaar, dan hoef je daar geen belasting over te betalen en wordt het ook niet afgetrokken van je uitkering bij gemeente of UWV.
Klachten
Soms zijn er meningsverschillen die leiden tot klachten van de vrijwilliger. Het spreekt voor zich dat daar eerst bij de organisatie naar wordt gekeken. Als de vrijwilliger zich niet naar behoren behandeld voelt kan hij/zij een klacht indienen bij de Algemene Klachtencommissie van Actief in Doesburg.